ORGANIZAREA RETELEI


ATENTIE!! A se vedea si Art. 19-22 din REGULAMENTUL DE APLICARE a dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 1/2000 (devenita Legea organica nr.459/2001, publicata in Monitorul Oficial nr.418/27.07.2001) privind organizarea activitatii si functionarea institutiilor de medicina legala >>>

Metodologia de lucru a Comisiilor
de Control si Avizare a actelor medico-legale

 1. Comisiile de Control si Avizare a actelor medico-legale functioneaza pe linga Institutele de Medicina Legala precum si in cadrul Institutului National de Medicina Legala " Prof. Mina Minovici " Bucuresti.

 2. Comisiile de Control si Avizare verifica, evalueaza, analizeaza si avizeaza din punct de vedere stiintific, continutul si concluziile diverselor acte medico-legale efectuate pe teritoriul judetelor arondate.

 3. Componenta nominala a comisiilor de avizare si control al actelor medico-legale se stabileste conform legii. Cererile partilor sau ale organelor beneficiare ca din structura comisiilor sa faca parte anumite persoane sau experti ai partilor nu vor fi luate īn considerare.

 4. Comisia de control si avizare a actelor medico-legale poate decide sa coopteze la evaluarea unor cazuri, īn functie de specificul lucrarilor, profesori- sefi de disciplina din diferite specialitati medicale.

 5. Solicitarea avizarii poate fi facuta de: organele de urmarire penala si instantele de judecata, directorul Institutului de Medicina Legala, medicii legisti sefi ai Serviciilor de Medicina Legala judetene din judetele arondate, medicul sef de laborator din Institutele de Medicina Legala.

 6. Avizarea poate fi luata īn discutie numai daca organele judiciare care solicita avizul Comisiei de Control si Avizare pun la dispozitia comisiei toate documentele medicale si medico-legale existente in dosarul cauzei, sau dosarul cauzei, insotite de o adresa de inaintare ce cuprinde un scurt istoric al faptei, precum si obiectivele la care trebuie sa raspunda avizul Comisiei de Control si Avizare, obiective ce trebuie sa fie clare, fara ambiguitati.

 7. Comisiile de control si avizare se īntrunesc o data pe saptamāna, sau ori de cite ori este nevoie, dupa ce in prealabil fiecare membru al comisiei a studiat dosarele ce urmeaza a fi discutate.

 8. In situatia ca numarul solicitarilor de avizare depaseste 10 cazuri pe sedinta se pot organiza sedinte suplimentare. Convocarea sedintelor Comisiei de Control si Avizare se face de catre presedintele acesteia ales īn conditiile legii. Presedintele conduce personal sedintele de lucru sau poate delega conducerea oricarui membru.

 9. Analiza expertizelor supuse atentiei Comisiei de Control si Avizare se consemneaza sub forma concluziilor Comisiei, care sint consemnate de unul din membri si semnate de toti participantii.

 10. Lucrarile sedintelor Comisiei de Control si Avizare nu sunt publice.

 11. Inainte de intrarea in dezbateri presedintele verifica daca pentru cazurile aflate pe ordinea de zi nu exista incompatibilitati. Incompatibilitītile sunt cele prevazute de lege pentru magistrati. Simpla semnare a adresei de īnaintare a unei lucrari medico-legale catre beneficiar nu constituie incompatibilitate.

 12. Comisia de Control si Avizare poate lucra īn prezenta majoritatii membrilor. Hotarārile se iau cu majoritate simpla. Eventualele opinii separate se mentioneaza īn aviz.

 13. In cazul unor concluzii contradictorii ale unor expertize medico-legale, Comisia de Control si Avizare poate aviza in totalitate sau partial concluziile uneia dintre ele, facind anumite precizari sau completari.

 14. In cazul in care concluziile actelor medico-legale nu pot fi avizate, Comisia de Control si Avizare poate dispune refacerea partiala sau in totalitate a acestora, dind indicatii in acest sens, sau poate recomanda efectuarea unei noi expertize, urmind ca ulterior, concluziile acesteia sa fie supuse obligatoriu avizarii.

 15. Dupa avizul Comisiei de Control si Avizare, nu se poate solicita efectuarea unor noi expertize medico-legale de catre unitati medico-legale inferioare ierarhic acesteia, decit daca Comisia de Control si Avizare a recomandat explicit acest lucru, sau daca au aparut noi date medicale sau de ancheta neavute la dispozitie de expertizele anterioare.

 16. In cazul in care se constata abateri in ceea ce priveste metodologia efectuarii unor expertize medico-legale, Comisia de Control si Avizare trebuie sa propuna Consiliului Superior de Medicina Legala sanctionarea medicului legist responsabil.

 17. Avizele Comisiei de Control si Avizare se trimit solicitantilor, numai dupa achitarea contravalorii lucrarilor, si se comunica si unitatii de medicina legala care s-au pronuntat anterior in cauza respectiva.
Comisiile de Control si Avizare beneficiaza de un secretariat tehnic asigurat de Institutul in care functioneaza. Secretariatul tehnic va asigura scrierea avizelor, expedierea lor si va īntocmi documentatia necesara pentru plata īndemnizatiilor prevazute de lege pentru membrii titulari participanti la sedintele saptamānale si pentru specialistii cooptati ocazional.

- inapoi sus -

You can play best games for brain and soul on At 7 Games.
  Copyright © 2008 Romanian Society of Legal Medicine. All rights reserved.
created by cooz.ro
  best brain games, girls games and action games for brain and soul virtualizare vmware vsphere esxi server backup storage cablare structurata antivirus securitate firewall mail web dns trandafir trandafiri pomi fructiferi conifere brad brazi pin tuja tuia plante ornamentale vita de vie coacaze zmeura agrise