Teste de paternitate prin metode serologice
Teste de o
Filiatia se poate determina si prin metode serologice despre care autorii americani H. Coleman si E. Swenson in tratatul “DNA in the Courtroom” au afirmat ca HLA si celelalte metode serologice clasice pot rezolva de cele mai multe ori cazurile de paternitate fara a se mai utiliza alte teste.
Principiul stiintific care sta la baza cercetarii filiatiei este acela ca orice individ mosteneste material biologic in cantitate egala de la ambii parinti, conform legilor de baza ale geneticii.   In cazul expertizelor privind cercetarea filiatiei este absolut necesara recoltarea de probe biologice – singe – de la mama, copil si prezumptivul tata. Comparand antigenele mostenite de copil de la mama sa, putem identifica cu precizie constelatia antigenica mostenita de copil de la tatal sau biologic. Atunci cind copilul nu are in comun nici un marker antigenic cu barbatul testat in calitate de perzumptiv tata, respectivul barbat este exclus de la paternitate, concluzia de excludere fiind indubitabila si avind valoare absoluta; cind copilul prezinta antigene comune cu barbatul testat vorbim de confirmare de paternitate.
Subliniem ca  toate testele de paternitate efectuate in cadrul oficial al INML au valoare in justitie, fie ca sunt efectuate la solicitarea  expresa a instantei de judecata sau la cererea partilor.
 
De ce se solicita cercetarea filiatiei ?
Ø      Expertiza serologica a filiatiei poate cerceta atit paternitatea – fata de unul sau mai multi barbati -, cit si maternitatea copilui in cauza.
 
Baza legala  a testelor privind cercetarea filiatiei
            Expertiza medico-legala serologica a filiatiei se efectueaza, în conformitate cu art. 31, alin. 1 din Ordinul pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale nr.1134/C/25.05.2000 al Ministerului Justitiei si nr. 255/4.04.2000 al Ministerului Sanatatii (publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 459/19.09.2000), la cererea instantelor de judecata sau la cererea persoanelor interesate.
 
Care sunt testele serologice privind cercetarea filiatiei ?
Nu toate testele serologice sunt la fel; ele difera in functie de complexitatea marker-ilor evidentiati pe suprafata celulelor sanguine (antigene), astfel:
Ø      Primul examen serologic studiaza un numar restrâns de markeri eritrocitari si serici si anume sistemele ABO, MN, factorul D al sistemului Rhesus si sistemul haptoglobinc . Are un grad de discriminare redus;
Ø      Examenul serologic complex cerceteaza un numar mai mare de markeri serologici si anume: sistemul ABO, cu determinarea subgrupei unde este cazul, sistemul MNSs, sistemul Rhesus- factorii C, c, D, E, e si Cw acolo unde este cazul, sistemul haptoglobinic, factorul P1 al sistemului Pp si factorul Kell al sistemului Kell- Cellano. Are un grad de discriminare net superior fata de primul examen serologic, de aproximativ 67%.
Ø      când nu se evidentiaza elemente de excludere ale barbatului în cauza fata de copil, se calculeaza procentul de probabilitate de paternitate, care variaza functie de frecventa antigenelor sistemelor efectuate  in populatie.
Ø      Procentul de probabilitate calculat in limita sistemelor efectuate poate ajunge pina la 90 %.
Ø      Examenul Sistemului HLA cls. I studiaza markeri limfocitari (celule albe ale sangelui). Este cel mai complex (polimorf) sistem din lumea vie, ceea ce ii confera un inalt grad de discriminare (92%) iar împreuna cu sistemul ABO si Rhesus  aduce un grad de discriminare de pina la  95%.
Ø      când nu se evidentiaza elemente de excludere ale barbatului în cauza fata de copil, se calculeaza procentul de probabilitate de paternitate care poate ajunge pina la 98,9%.
 
In ce conditii se pot efectua aceste testari ?
Ø      Solicitare scrisa din partea instantelor de judecata;
Ø      Solicitare scrisa  a partilor ,cu completarea, de comun acord, a unei cereri tip; pentru minori sau persoanele fara capacitate de exercitiu acordul trebuie dat de catre tutorele legal. În cazul custodiei comune a minorilor ambii parinti trebuie sa îsi exprime în scris acordul; lucrarile elaborate au valoare in instantele de judecata.
 
Metodologia recoltarii probelor
Ø   de preferat in zilele de luni, între orele 900- 1300. Partile trebuie sa se prezinte la INML, laboratorul de serologie, cu adresa de solicitare din partea instantei/cerere tip si acte de identitate (buletine/carti de identitate, certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani).
Ø   recoltarea de probe se efectueaza doar dupa semnarea unui proces verbal de recoltare de probe .
Ø   recoltarea de probe se face simultan tuturor partilor implicate si doar dupa achitarea contravalorii expertizei la caseria institutului, în ziua recoltarii. Contravaloarea fiecarui examen include recoltarea probelor biologice de la prezumtivul tata, mama si copil, prelucrarea celor 3 probe si întocmirea raportului de expertiza.
Ø   Pentru examenul serologic vârsta minorului trebuie sa fie mai mare de 3 luni si jumatate.
 
Probele biologice necesare pentru testare sunt:
- pentru serologie si HLA se preleveaza esantioane de sânge venos integral. Precizam ca nu exista nici un fel de risc asupra minorului în momentul recoltarii probelor. Examenul necesita recoltarea a 5-8 ml de sânge venos din plica cotului, în conditii de deplina asepsie, cu sisteme de recoltare tip vacutainer, de catre personal specializat in domeniu.
Rezultatele sunt comunicate numai în scrisîn termen de 30 zile lucratoare.  
 
Nr.
Examen medico-legal
Taxe*
1
Primul examen serologic
145 lei
2
Examenul serologic complex
840 lei
3
Examenul Sistemului HLA
2010 lei
 
Taxele sunt stabilite de Ministerul Sanatatii si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei Nr. 946/23.XI.2006, intrate in vigoare de la data de 01.I.2007.
   
In afara de de examenele privind cercetarea filiatiei laboratorul de serologie mai efectueaza, la cererea persoanelor fizice, urmatoarele prestatii medicale:
 
Nr.
Tip testare
Taxe
1
Grupa de sânge inclusiv factorul D al sist. Rhesus (cu card de determinare inclus)
66 lei
2
Stabilirea statusului secretor –nesecretor si a antigenelor de grup AB0 la persoane
192lei
3
Screening HBSAg, HCVsi HIV prin teste rapide
60 lei
4
Evidentiera prezentei singelui (hemoragii oculte) prin test rapid FOB
20 lei
5
Testare HPA (antigene trombocitare) prin genotipare SSP-Low resolution la persoane
 
6
Serotipare HLA cls.I la persoane
670lei
7
Genotipare HLA cls.I si clsII la persoane ( SSP- Low resolution)
 
8
Expertiza capacitatii de procreere (examinare clinica -spermograma)
216lei
9
Fenotipare markeri eritrocitari- ABO, MNSs,Rhesus-Cc,D, Ee,Cw, P1, Kell
280lei
 
 
Date de contact:
Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici”
Sos. Vitan Barzesti 9-11, Sector 4, Bucuresti
 
Laborator de Serologie Medico-Legala
Telefon: 021 332 1217
               021 332 1156
Fax: 021 334 6260
Email: serologie@legmed.ro

You can play best games for brain and soul on At 7 Games.
  Copyright © 2008 Romanian Society of Legal Medicine. All rights reserved.
created by cooz.ro
  best brain games, girls games and action games for brain and soul virtualizare vmware vsphere esxi server backup storage cablare structurata antivirus securitate firewall mail web dns trandafir trandafiri pomi fructiferi conifere brad brazi pin tuja tuia plante ornamentale vita de vie coacaze zmeura agrise